Startsidan

Klubbens historia

Reportage

Tävlingskalender

Styrelse

Medlemsinformation

Medlemsansökan

Länkar

WebMaster

BMS © 2018

Klubbens historia

BROMMA MOTORSÄLLSKAP grundades den 7 november 1946.

Arne Hansson var tidigt drivande gestalt, inte bara i klubben utan i hela motorsverige. Han har betytt mycket för bilorienteringens tillkomst och utveckling. Alla skulle kunna vara med. Från början gjordes ingen skillnad på Bil-O och rally och även mc solo och sidvagn fick deltaga på lika villkor.

BMS var med i gokartens barndom och arrangerade såväl träning som tävlingar på klubbens bana på det förhyrda Ulriksdal.

Bengt Sandelius är klubbens banläggare genom tiderna. Bilorienteringen på 50-60 talet strängades på kartor med ringade kontroller. Sträckorna var ofta 20 mil och däröver och alltid på smala skogsvägar.
Bland medlemmar märks Lars Edvall som är flerfaldig Nordisk och Svensk mästare med olika förare men oftast med Sten Haglund.

Vår mest kända bilorientering Brommapokalen har arrangerats 34 gånger och samlade, långt innan Bil-O fick SM-värdighet, tävlande från hela Sverige. Andra kända tävlingsnamn genom åren är Januarijakten, Februarifejden, Aprilsvängarna, Spökrundan och Kungajakten. Under 70 och 80-talen var det inte ovanligt att över 5 tävlingar arrangerades varje år. På grund av Brommas "centrala läge" har vi oftast fått bege oss mer än 10 mil bort för att hitta fina tävlingsområden.

Klubbens Bil-O-sektion var mycket aktiv i början av 80-talet då det inte var ovanligt med över 20 BMS-ekipage, nästan halva startfälten, på tävlingar i närheten av Stockholm.

Rallyspecialen Minituren arrangerades ett antal år. Halkbanor har också anordnats. Klubben har verkat för trafiksäkerhet och i samverkan med KAK och Stockholms trafiksäkerhetsförening arrangerat manöverprov med märkestagning.

Under bensinkrisen och många år därefter ingick fotorientering klubbens verksamhet.

Bromma Motorsällskaps arbetsinriktning för framtiden är att göra vad vi förmår för att bevara den av oss älskade formen av bilsport - BILORIENTERING.